Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

רפואה אסתטית- בוטוקס

בוטוקס וחומרי מילוי בשירות רפואת השיניים

 

רפואת השיניים, ככל ענפי הרפואה, מתפתחת עם השנים ומאמצת לחיקה חידושים על מנת להעניק למטופל טיפול נכון, מקיף ומושלם ככל הניתן.

 
בעשור האחרון התפתח והתרחב השימוש בבוטוקס (טוקסין הבוטוליניום) ובחומרי המילוי להתוויות רפואיות ואסתטיות מגוונות.
רבים סבורים שבוטוקס נותן פתרון אסתטי לקמטים וקימטוטים, אך מעטים מודעים לכך שלבוטוקס שימושים רפואיים מובהקים, ברפואה וברפואת שיניים. למעשה ההתוויה הרפואית הראשונה לטיפול בבוטוליניום טוקסין היתה בשנת-1989 לצורך רפואי ברפואת עיניים ורק בשנת 2002 אושר החומר לשימושים קוסמטיים.

הבוטוקס ונגזרותיו מסייעים לטיפול במגוון מצבים רפואיים כמו:

 
  • מיגרנות וכאבי ראש הקשורים למתח חריף בשרירי הפנים והצואר
  • ברפואת עיניים מסייעים לטיפול במיצמוץ יתר ופזילה
  • הזעה מוגברת
  • תנועות לא רצוניות באצבעות ובמפרק
  • כיס שתן עצבני
  • רפואת השיניים אימצה שימוש בחומרים אלו לצרכים דנטליים מגוונים

מי מורשה להזריק בוטוקס וחומרי מילוי

 
כיום כל רופא או רופא שיניים רשאים להזריק בוטוקס וחומרי מילוי. כמובן, כמו בכל הכשרה בתחום אחר של רפואה ורפואת שיניים מומלץ שהרופא המטפל יעבור הכשרות ולימודי המשך להעשרת הידע שלו בתחום הספציפי.

רופאי השיניים הם הרופאים המיומנים ביותר בהזרקות. רופא שיניים מזריק עשרות פעמים ביום כחלק משגרת הטיפולים הדנטליים הסטנדרטים. אם זאת, הזרקת בוטוקס וחומרי מילוי מצריכה ידע נוסף ונרחב מעבר למיומנות הטכנית של הזרקה. הבנה של מבנה הפנים והשינויים הקשורים לגיל, תפקוד ומיקום שרירי ההבעה ושרירי הפנים והרקמות הסובבות אותם.

רופאי השיניים במדארט העוסקים בהזרקות בוטוקס וחומרי מילוי משלבים את היכולת הטכנית והנסיון רב השנים בהזרקות עם לימודי המשך בתחום הרפואה האסתטית, הבוטוקס וחומרי המילוי. חשוב לציין שבפנים מבנים אנטומיים רבים וקרובים זה לזה. הרופא המטפל חייב להכיר היטב את האזור שסביב הפה, כדי שהזרקה לשריר מסויים לא תפגע במבנה סמוך כמו שריר אחר, מפרק או בלוטת רוק.
 

מנגנון הפעולה של בוטוקס

 
בוטוליניום טוקסין (או בשמו הנפוץ ״בוטוקס״) מוזרק לשריר, אך למעשה אינו פועל כלל על השריר. מנגנון הפעולה של הזרקת בוטוליניום טוקסין לשריר הינו חדירה של רעלן הבוטוקס לסינפסה (אזור הפעולה של העצב על השריר), חסימה של הטרנסמיטורים המוטורים ושיתוק של הפעולה השרירית. שיתוק זה הוא זמני וחולף. הבוטוקס משתק את השרירים ואינו משפיע על התחושה באזור המטופל. בשימוש בכמויות מבוקרות מתקבלת החלשה של פעילות השריר ולא שיתוק מלא שלו. טכניקת העבודה היא הזרקה של כמות מדודה קטנה מאד לנקודות ספציפיות בשריר. החומר גורם לשיתוק חלקי של פעולת השריר מאותה נקודה ובכך מוריד את עוצמת הכח שהשריר הספציפי מפעיל. יעילות הפעולה היא לשלושה עד ארבעה חדשים. לאחר מספר חזרות מרווח הזמן בין טיפול לטיפול גדל.פעולה זו של שיתוק השריר מביאה לתוצאות שונות במטרות טיפול שונות:
 
 
  • החלשת פעילות שריר מסויים באזורים בהם ישנה פעילות יתר של שרירים, הזרקת הבוטוקס מחלישה את השריר ובכך מטופלת הבעייה שנגרמה מפעילות היתר של השריר הספציפי.
 
  • טשטוש קמטים וקמטוטים במקרים בהם הבוטוקס משמש לטשטוש קמטים וקמטוטים, אותו מנגנון פעולה משרת מטרה שונה. הקמטים בעור נוצרים כתוצאה של פעילות שריר המזיזה את העור, אלו הם קמטים דינמיים. העור מאבד מהאלסטיות שלו עם הגיל ולכן אינו חוזר במאת האחוזים למנח מתוח ונותרים קמטים וקמטוטים. החלשת תנועת השריר מקטינה את הפעילות ובכך מאפשרת לעור להשאר במצבו המתוח באזור המטופל. יש לזכור שפעולת השרירים הללו אחראית על הבעות הפנים שלנו. בעבר נטו להזריק כמויות ששיתקו את השרירים במידה רבה, יצרו מראה חלק מאד של העור, אך במקביל הגבילו ואף העלימו לגמרי את התנועתיות האחראית להבעה ובכך הביאו למראה קפוא , מופתע ומלאכותי . כיום הגישה הינה להזריק כמויות קטנות ומבוקרות של בוטוליניום טוקסין, המאפשרות טשטוש קמטים ולא העלמתם לגמרי, אך במקביל משמרים את יכולת התנועה של שרירי ההבעה. המראה המתקבל טבעי יותר.
 

למה משמשות הזרקות הבוטוקס ברפואת שיניים?

 
טשטוש קמטים וקמטוטים באזור המצח
הזרקת בוטוקס לשלושה אזורים בשליש העליון של הפנים: במצח, בין הגבות (גלבלה) ובצידי העיניים (crow’s feet), הינה אזור הזרקת הבוטוקס המוכר ביותר. מטופלים רבים סבורים שטשטוש הקמטים במצח = בוטוקס. שימוש זה של הזרקת הבוטוקס נפוץ ביותר ומטרתו אסתטית בעיקרה.
הפרעות במפרק הלסת TMJ disorder
הפרעות במפרק הלסת (המפרק הטמפורומנדיבולרי) הוא מונח המתאר מצבים שונים המשפיעים על תפקוד המפרק ושרירי הלעיסה, כמו פתולוגיה במפרק או תפקוד לקוי של שרירי הלעיסה.הפרעות אלו מתבטאות קלינית בכאבי ראש וצואר, כאב בקדמת האוזן, חריקת שיניים, קולות וקליקים במפרק, שבירת שחזורים דנטליים (סתימות וכתרים).

היפרטרופיה (גדילת יתר) של המסטר (מתבטאת באסימטריה של השליש האמצעי והתחתון של הפנים)
היפרטרופיה של המסטר מתבטאת בדרך כלל באסימטריה של השליש האמצעי והתחתון של הפנים.המסטר הינו שריר הלעיסה הגדול והמשמעותי ביותר ובהפעלת כח נקודתית זהו השריר החזק ביותר בגוף. שריר זה מחובר בצידו האחד לקשת הזיגומה (עצם הלחי) ובצידו האחר לזוית הלסת התחתונה. כלומר, השריר נותן תמיכה ללחי ולשני השלישים התחתונים של הפנים. במקרים מסויימים כאשר השריר פועל ביתר, בתצורה דו צדדית או חד צדדית, מתקבלת בליטה של אזור זה של הפנים. החלשת פעולת השריר מאזנת את המראה המוגדל והנפוח.

כאבי ראש ומיגרנות
בעיות במפרק הלסת ובשרירי הלעיסה עלולים לתרום להתפתחות כאבי ראש כרוניים / מיגרנות (מיגרנות בוקר בעיקר) טיפול בהרפיית שרירים אלו, באמצעות הזרקת בוטוקס לנקודות ספציפיות, יכול להקל על העומס, להרפות שרירים ובכך לפתור את בעיית הכאב.הפתרון המתקבל בדרך זו הוא זמני ויש לחזור על הטיפול בהתחלה כל 3-5 חדשים ובהמשך בתדירות יורדת. כאבים כרוניים הם בד”כ תוצר שילוב של מספר גורמים, יש להמשיך ולחפש את הגורם המרכזי לכאב, את הסיבה התפקודית למתח השרירי. הטיפול בהרפיית השרירים נותן רגיעה נקודתית.

חריקת שיניים (ברוקסיזם)
כ-40% מהאוכלוסיה מעל גיל 40 חורקים שיניים במידה זו או אחרת. עוצמת הכח המופעלת בתנועות פאראפונקציונאליות יכולה להגיע לפי 10 מעוצמת הכח שמפעילים אותם השרירים בלעיסה רגילה, ולמשך זמן רב בהרבה. חריקת השיניים גורמת נזק לשיניים ולמפרק הלסת.

השיניים נשחקות, נהיות קצרות יותר והמטופל מאבד גובה אנכי, שמשמעו שקיעה של שליש הפנים התחתון עם כל ההשלכות התפקודיות והאסתטיות הנובעות מכך. שחיקת השיניים מצריכה השלמה של חומר השן שנשחק באמצעות סתימות או כתרים, תלוי במידת הנזק שנגרם לחומר השן. אבדן הגובה האנכי של שליש פנים תחתון גורם לבליטת הסנטר והאף באופן יחסי (מראה זקן יותר), התעצמות הקמטים בזויות הפה (קמטי מריונטה) ובין זויות הפה לאף (קמטים נזולביאליים), שינוי בהיגוי ועוד.חריקת השיניים מהווה עומס יתר למפרק הטמפורומנדיבולי (מפרק הלסת). עומס זה יכול להתבטא בכאבי מפרק, כאבי ראש, מיגרנות ועוד.

הטיפול בחריקת שיניים יכול להיות התקנת סד לילה המפריד בין הלסתות, מקטין את עוצמת הכוחות המועברים בעת חריקה ומשחרר את המפרק.או הזרקת בוטוקס בנקודות ספציפיות לשרירי הלעיסה, באופן המוריד את עוצמת הכח המופעלת בחריקה. עוצמת הכח הנדרשת משרירי הלעיסה לצורך לעיסה היא .קטנה , ולכן הורדת עוצמת הכח על ידי בוקוקס תפחית את התפקוד הפאראפונקציונאלי החזק ותותיר ללא שינוי את פעילות הלעיסה התקינה.בנוסף לכך, סד לילה, כשמו כן הוא, מסייע לבעיית החריקה בלילה. הזרקת בוטוקס מקלה על בעיית החריקה / הידוק השיניים גם בשעות היום.
 

חיוך חושף חניכיים

חיוך חושף חניכיים
בתנועת החיוך נמתכת ומתרוממת השפה העליונה וחושפת את השיניים. חיוך יפה משמעו חיוך החושף קשת שיניים מושלמת (ועל כך מדובר רבות בהסבר על אמצעים להשגת “חיוך הוליודי”). לעיתים הרמת השפה בחיוך חושפת גם חלק החניכיים העליונות. ישנם אנשים האוהבים את המראה של חיוך חושף חניכיים (gummy smile) וישנם אנשים שלא אוהבים את המראה.חיוך חושף חניכיים יכול להגרם בשל שיניים קטנות מדי,או בשל מבנה ופעילות השרירים המרימים את השפה העליונה . במקרה של שיניים קצרות הטיפול לתיקון המראה יהיה ניתוח חניכיים להארכת כותרות השיניים-: ניתוח הארכת כותרת, ולאחריו השלמת כותרות השיניים.במקרה והמראה נובע מחניכיים גבוהות או משפה פעילה מדי, ניתן לצמצם את תנועות השפה בחיוך על ידי הזרקת בוטוקס לנקודת המפגש של השרירים המרימים של השפה. מיקום וכמות החומר המוזרק יקבע את מידת ההורדה והכיסוי בחיוך. ניתן להשיג עד 5 מ”מ של הורדת גובה השפה בשיטה זו.
 
העמסה מיידית של שתלים
העמסה מיידית של שתלים משמעה התקנת מבנים וכתרים זמניים על השתלים מייד לאחר ביצוע השתלים, לפני שהשתלים עברו אוסאואינטגרציה (קליטה ברקמת העצם). במקרים אליו המטופל מתבקש לסייע על ידי שמירה על כלכלה רכה והמנעות מאכילת מאכלים דביקים למשך מספר חדשים. במטופלים בעלי שרירי לעיסה מפותחים וחזקים או מטופלים הנוטים לחרוק ולהדק שיניים, ניתן להקטין את כוחות הלעיסה המופעלים על השתלים החדשים על ידי הזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה. השפעת הבוטוקס היא למספר חדשים, בדיוק הזמן הנחוץ לקליטת השתלים. באופן זה תתקבל עלייה באחוזי קליטת השתלים, גם במקרי העמסה מיידית
 
לאחר טיפול אורטודונטי
במטופלים עם פעילות שרירית חזקה במיוחד, פעולת השרירים הפריאורליים (השרירים שסביב הפה) עלולה לגרום לדחיקה חזרה של השיניים לכוון פנים הפה. החלשתם לתקופה ראשונית בה הטיפול האורטודונטי מתייצב מסייעת לקיבוע התוצאה האורטודונטית.
 
מסירת תותבות חדשות לאנשים שהיו מחוסרי שיניים תקופה ממושכת
מטופלים אלו איבדו גובה ורטיקאלי, התרגלו לסגירת פה עמוקה יותר ולהידוק השרירים הפריאורליים פנימה כחלק מפעולת הלעיסה. בשל חסר השיניים שרירי הלשון והשפתיים הפכו פעילים יותר בלעיסה. תנועות אלו גורמות להוצאת התותבת החדשה ממקומה. החלשת השרירים נחוצה על מנת לפתח הרגל חדש ואיזון חדש בהפעלת הכוחות של שרירי הלשון והשרירים הפריאורליים.
 
תיקון שבר בלסת
לאחר תיקון שבר בלסת, בעיקר לסת תחתונה, בוחרים לעיתים להחליש את השרירים המעוגנים לפני ואחרי השבר , על מנת להקטין את הלחץ המופעל בעת פונקציה על קו השבר.
 

מה מרגישים בטיפול?

 
הזרקת בוטוקס היא נקודתית ורדודה והכאב הנלווה מינמאלי. הרופא מוהל את החומר הפעיל בסליין לקבלת הריכוז המבוקש. החומר מוזרק לנקודות מדוייקות, לפי תנועת השרירים הספציפית של המטופל. החומר פועל בהיקף של כס״מ סביב נקודת ההזרקה. אין ספיגה סיסטמית ונדידה של החומר בגוף ולכן אין השפעה כללית.

אחרי הטיפול מומלץ לא לשכב למשך 4 שעות.
ביממה הראשונה יש להמנע מספורט, חשיפה לשמש, מסאג׳, טיפולי פנים, שתיית אלכוהול, מסכות חמות ומריחת מייק אפ. חשוב לשמור על פנים נקיות ללא זיעה או איפור.

תגובה ראשונית של הטיפול תורגש לאחר יומיים עד-חמישה ימים. שיא התוצאות יהיה לאחר שבועיים עד-4 שבועות.
החלשת השרירים נשמרת לפרק זמן של 4-8 חדשים, משתנה ממטופל למטופל ובמטופלים שחוזרים על הטיפול, פרק הזמן של ההשפעה מתארך עם הזמן.

תופעות הלואי הן מעטות ונדירות ויכולות לכלול: אסימטריה זמנית, אדמומיות באזור ההזרקה, המטומה באזור ההזרקה, כאב ראש חולף ואף תחושה דמויית שפעת.
 

למי לא מתאים טיפול בבוטוקס ?

 
הזרקת בוטוקס בהתוויתה כטיפול אסתטי, אינה מתאימה לכל אחד.
יש להמנע מטיפולים אלקטיבים אלו במקרים מסויימים, כמו:
  • בהריון ובהנקה
  • בעת מחלה, שפעת או במצבים דלקתיים אחרים
  • מחלות פסיכיאטריות
  • מטופלים הסובלים ממחלת עור, המתבטאת באזורי ההזרקה
  • מחלות נוירולוגיות
  • מטופלים הנוטלים תרופות הפועלות במרווח הסינפטי ועלולות לכן להגביר את תוצאת הטיפול
  • מטופלים עם ציפיות לא ראליות מהטיפול