Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

שאלות ותשובות

טיפולי שיניים הם לא חוויה נעימה, בלשון המעטה. לכן אנשים רבים מנסים להימנע ככל האפשר מלהגיע ל- מרפאת השיניים.
אנו ב- medart מאמינים שרבים מהחששות הללו יכולים להתפוגג בקלות אם לאנשים היה ידע רב יותר אודות החידושים האחרונים ברפואת השיניים,
שהופכים את מרבית הטיפולים לקלים, קצרים ויעילים יותר, ומעל לכל – עם מינימום כאב ואי נוחות.
לכן, במאמר הבא ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות אודות רפואת שיניים וחידושים אחרונים בתחום.

“לכל מי שנמנע מטיפול שיניים, והסיבות רבות ומגוונות. יש אנשים בעלי חרדה דנטלית חריפה שאינם מסוגלים לעבור טיפול שיניים רגיל כלל. זו קבוצה לא קטנה – 6%–9% מהאוכלוסייה בעולם המערבי! מתרפאים אלו חוששים מטיפולי שיניים ולכן נוטים לדחות אותם, לבטל טיפולים ולהגיע רק לטיפולי חירום. דחייה ממושכת והזנחה של השיניים מרעה את מצבן, ובשל כך היקף הטיפול שהם נדרשים לו רחב ומצריך מספר רב של פגישות. והזכרנו קודם גם מתרפאים בעלי רפלקס הקאה מוגבר. מתרפאים נוספים שטיפולי שיניים בהרדמה מתאימים להם הם אנשים הסובלים מאלרגיה לחומרי הרדמה מקומית ומתרפאים הסובלים מבעיות רפואיות שונות, שבהן לעתים עדיף לטפל באופן מבוקר ומרוכז ובהשגחה צמודה של רופא מרדים מומחה, כמו מחלות לב לא יציבות, מחלת הנפילה ו-CP.
יש גם ילדים קטנים אשר לא ניתן לקבל את שיתוף הפעולה שלהם ומתרפאים שאינם משתפים פעולה בשל הפרעות התנהגותיות, מוטוריות או קוגניטיביות. ולבסוף – מתרפאים שמכל סיבה שהיא אינם מצליחים להכניס את טיפולי השיניים לשגרת חייהם”.

מידע נוסף אודות טיפולי שיניים בהרדמה

טיפולים משמרים הם טיפולים שנועדו לשמר את חומר השן וכדי לשמור על בריאות השיניים וחלל הפה. בקטגוריה זו נכללים סתימות, טיפולי שורש, טיפולי שיננית וטיפולים לשמירת היגיינת הפה. לעומתם, הטיפולים המשקמים נועדו לטפל בנזקים שנגרמו לחומר השן ולמבנה השיניים והלסת. בקטגוריית טיפולים זו ניתן למצוא: עקירות שיניים, השתלות שיניים, יישור שיניים ועוד. יש גם ילדים קטנים אשר לא ניתן לקבל את שיתוף הפעולה שלהם ומתרפאים שאינם משתפים פעולה בשל הפרעות התנהגותיות, מוטוריות או קוגניטיביות. ולבסוף – מתרפאים שמכל סיבה שהיא אינם מצליחים להכניס את טיפולי השיניים לשגרת חייהם”.

גם ילדים זקוקים לטיפולי שיניים, למרות ששיניהם עדיין חלביות ואינן השיניים הקבועות. ההמלצה היא להגיע למרפאת השיניים בגיל שנתיים – שלוש, כשבוקעות השיניים הראשונות, ולהמשיך בביקורות תקופתיות אחת לחצי שנה. טיפולי השיניים הנפוצים בקרב ילדים הם: טיפולים בעששת באמצעות סתימה, טיפול שורש וכתר טרומי, איטום חריצים, טיפול שומר מקום לשיניים קבועות, התאמת מגן שיניים לספורט, טיפול בפלואוריד למניעת עששת וטיפול בפלואורוזיס.

למידע נוסף בנושא רפואת שיניים לילדים

אורתודנטיה היא תחום התמחות בתוך רפואת השיניים, והיא מתמקדת ביישור שיניים ובתיקון עיוותים וליקויים במיקום השיניים. כל אורתודנט הוא גם רופא שיניים, אך לא כל רופא שיניים הוא אורתודנט. בעבר, טיפולי יישור שיניים התבצעו בעיקר באמצעות התקנים כמו רסן או פלטה. כיום ישנן שיטות חדשות ואסתטיות יותר ליישור שיניים. אחת הדוגמאות היא שיטת אינקוגניטו הנסתרת באמצעות סמכים המותקנים על חלקה האחורי של השן, כך שהם כמעט ואינם נראים לעין. טיפול נוסף הוא באמצעות מערכת סמכים לניגואלית בשיטת MTM. שיטה זו מיועדת לבעיות של מרווחים בין השיניים, צפיפות שיניים, שיניים קצרות או ארוכות מדי. גם כאן מדובר בטיפול אורתודנטי בלתי נראה, המשיג תוצאות תוך זמן קצר.
השתלת שיניים הינו טיפול ארוך, שנמשך כמספר חודשים. בשלב הראשון מניחים את שתל הטיטניום בתוך עצם הלסת ומבריגים בורג כיסוי כדי למנוע את חדירת רקמת החניכיים לשתל. תופרים את החניכיים מעל לשתל, והוא נשאר מכוסה למשך 3 – 6 חודשים עד שהוא מתאחה עם העצם. לאחר ההתאחות חושפים את השתל ומחברים אליו מבנה המשמש כבסיס לכתר. כשרקמת החניכיים מתאחה סביב המבנה, המבנה והשתל מהווים את הבסיס לשן החדשה. ולבסוף מכינים את הכתר בגודל, בצורה ובגוון הצבע המתאימים ליתר השיניים בפה. כמובן שתחום רפואת השיניים הוא רחב הרבה יותר וקצרה היריעה מלהכיל את כל המידע הרלוונטי. אנו מזמינים אתכם לקרוא את המידע המקצועי הנוסף שקיים באתר וללמוד עוד על רפואת שיניים ועל החידושים האחרונים בה.
כתר הוא מעין כיסוי לשן המכסה את שארית השן המושחזת ומחזיר לה את צורתה, תפקודה, חוזקה ואת האסתטיקה של הפה. “יש כמה בעיות שכתר הוא הפתרון להן”, אומר לנו ד”ר דר גדי ודנאי, “כתרים מגנים על שיניים חלשות שנסדקו או שעברו טיפול שורש, הם משמשים לשיקום שן שבורה, מגנים על שן עם סתימה גדולה מאוד, מתקנים את הצורה ואת התפקוד של שיניים לקויות, מכסים שתל דנטלי וגם משמשים תמיכה לגשר, שהוא כמה כתרים מחוברים הנתמכים על כמה שיניים ומשלימים שיניים חסרות”.
“כתרים נחלקים לכתרים זמניים ולכתרים קבועים. כתרים זמניים מוכנים מאקריל במרפאה או במעבדת שיניים בהכנה מוקדמת. כתרים קבועים עשויים ממגוון רחב של חומרים: מתכת, חרסינה, זירקוניה, אלומינה, רזינים שונים ושילובים שונים של החומרים. “כתרי מתכת מלאה הם פונקציונליים ושמרניים, ויש להם יתרונות רבים, אך החיסרון העיקרי שלהם הוא הפן האסתטי, ולכן כיום הם נדירים ולא מקובל להשתמש בהם. הכתרים הנפוצים היום הם כתרי חרסינה מאוחה למתכת וכתרי חרסינה מלאה. הסוג הראשון משלב את יתרון החוזק של המתכת עם היתרון האסתטי של החרסינה. חלקו הפנימי של הכתר, הצמוד לשן, עשוי מתכת, והוא מצופה בחרסינה. החרסינה המצפה עלוולה להישבר או להיסדק בנגיסה של אגוז קשה במיוחד, חרצן וכד’, אך המקרים הללו נדירים מאוד. מבחינה אסתטית בסיס המתכת פוגם ביכולת להגיע לרמות אסתטיקה גבוהות במיוחד, שכן בקו החניכיים מדקקים את שכבת החרסינה וישנה השתקפות של המתכת, המתבטאת פעמים רבות בפס אפור ליד החניכיים. נוסף על כך, המתכת מעניקה בסיס אטום לכתר, וכמעט בלתי-אפשרי לקבל כתר עם שקיפות והחזר אור כשל שן רגילה. לכן כתרים אלו מתאימים לשימוש בעיקר בחלקים הפנימיים יותר של חלל הפה. לעומתם,כתרי חרסינה מלאה מאפשרים השגת אסתטיקה ברמה הגבוהה ביותר, ניתן להגיע בעזרתם לאפקטים של שקיפות, החזר אור, פסים, כתמים וכו’ בהתאם לשיניים הסמוכות, לקבלת התאמה מלאה. כתרים אלו מתאימים פחות לביצוע גשרים ארוכים, שכן יכולת העמידה שלהם בכוחות גזירה נמוכה יותר, אך הם מעניקים פתרון לאנשים הסובלים מאלרגיה למתכת ומתאימים במיוחד לשיקום שיניים קדמיות”.

כמות ציפוי שיניים תלוייה בצורת החיוך ומבנה קשת השיניים. בדרך כלל יש צורך לפחות בשישה ציפויים קדמיים עליונים. בחיוך רחב ואם שינוי הצבע המתבקש משמעותי, יהיה צורך בשמונה ולעיתים אף 10 ציפויים בלסת.

ישנם ציפויים מחרסינה וישנם ציפויים מקומפוזיט (בונדינג). לאחר בדיקה וצילומים ניתן להתאים את סוג הציפויי המתאים למטופל.

כל רופא שיניים לומד 5-6 שנים רפואת שיניים (תלוי במדינה בה למד) ומקבל רישיון של רופא שיניים כללי, בהקבלה לרפואה כמו רופא כללי. רופא שיניים מומחה לומד בין 3 וחצי שנים ל-7 שנים נוספות על מנת לקבל תואר מומחה באחד מתחומי ההתמחות ברפואת שיניים (רפואת הפה, שיקום הפה, רפואת שיניים לילדים, כירורגייה פה ולסת, חניכיים, טיפולי שורש, יישור שיניים, רפואת שיניים קהילתית) בהקבלה לרפואה מומחה בכירורגייה, מומחה לאורטופדיה, מומחה לילדים, מומחה בהרדמה ועוד.. רק רופא שיניים מומחה שעבר בחינות התמחות רשאי להשתמש בתואר מומחה.